Вицепрезидентът Илияна Йотова положи цветя на българското военно гробище край Битоля. В него са погребани

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова положи цветя на българското военно гробище край Битоля. В него са погребани
Коментари Харесай

Йотова в РСМ: Човешки ръце се опитват да заличат паметта, но ние помним падналите за българския идеал

Вицепрезидентът Илияна Йотова положи цветя на българското военно гробище край Битоля. В него са заровени 214 български бойци и офицери.

„ Човешки ръце, а не природата се пробват да заличат паметта за падналите в името на българския блян за обединяване. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките споделят истината по-силно. Помним тези 214 синове на Майка България – от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безподобен подвиг на Червената стена, в сражения против многоброен зложелател. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от военачалник, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединяването на Отечеството. “

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на обичайния военно-църковен обред на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари, Република Северна Македония (РСМ), заяви пресцентъра на президенството.
 Iliana Yotova RSM Voenno Grobishte Bitola2 Prezidentstvo Снимка: Президентството
Гробището е основано по време на Първата международна война, когато в него са заровени 214 български бойци и офицери. То е първото възобновено българско военно гробище на територията на Северна Македония. Вицепрезидентът постави цветя пред седемте паметника на български офицери, заровени в двора на църквата „ Св. Георги “. Тези монументи са едни от дребното непокътнати от хилядите български офицерски монументи на територията на днешна Северна Македония.

„ Балканските нации имаме нелека и доста обща история. Колкото по-добре я познаваме, ще живеем в мир и съгласие “, уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на всички, които възвърнаха войнишкото гробище.
Всеки монумент е обръщение, а нашето обръщение е в никакъв случай повече война. Всеки път, когато погледнем към белите кръстове, мислим за цената на омразата и опълчването и има ли опрощение за страшните спорове, довели до милиони жертви, посочи вицепрезидентът.
Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България

„ Днес заветът „ в никакъв случай повече “ не е истина. В Европа още веднъж има война. На идващите генерации би трябвало да завещаем не оръжия и опустошения, а мир и благоприятни условия за бъдещето “, акцентира Илияна Йотова.

По-рано в Генералното консулство на Република България в Битоля вицепрезидентът участва на откриването на изложбата „ 125 години българско дипломатическо посланичество в Битоля “ и представянето на книгата „ Досието „ Галичица “ и прекършената орис на Панде Ефтимов “. Илияна Йотова постави цветя на гроба на първия дипломатически представител в Битоля Никола Стойчев.

Почит по отношение на жертвата на починалите в борбите за национално обединяване и на военното гробище край Ново село

Заупокойна литургия в памет на починалите в борбите за национално обединяване български воини бе отслужена от секретаря на Струмишката митрополия отец Константин на военния мемориал в Ново село, районен съд Македония по случай Архангелова задушница, оповестиха от Фондация " Българска Памет ", които проведоха поклонението, дружно с посолството ни в Скопие.

Да уважат поклонението на мемориала участваха заместник-министъра на защитата Катерина Граматикова, представители на Националната гвардейска част и на Висшето военноморско учебно заведение “Н. Й. Вапцаров ”, гр. Варна, както и представители на българската дипломатическа задача в районен съд Македония.

Мемориалът в Ново село е възобновен през 2006 година, а след това и поддържан със средства на доктор Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище той се трансформира във значимо историческо място, което се посещава от хиляди хора, решили да отдадат респект на заровените там 71 български бойци, дали живота си в борбите за национално обединяване.

„ Днес ние стоим тук, където лежат доста герои. Хора, които оставиха своите домове, фамилии, децата си, своите родители и другари и отидоха да изпълнят своята клетва. Тези хора не се върнаха у дома, само че завещаха на поколенията нещо доста значимо – достолепието и силата да се бориш за идея, даже когато ти е мъчно ”, показа пред присъстващите адвoкат Станислав Станев от Пловдивска адвокатска гилдия, съидейник на Фондация Българска Памет и представляващ нейния ръководител доктор Милен Врабевски.

Българският боен мемориал в Ново село, Струмишко, е монумент с национално значение за Република България и Република Северна Македония, а самодейността цели уместно отбелязване на значими за нашата история събития и към този момент повече от 16 години е образец за последователност в отдаването на респект към героите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР